Обвиниха управител на хотел за кражба от чужденци в Пампорово
Обвиниха управител на хотел за кражба от чужденци в Пампорово / снимка: DarikNews.bg, архив

Окръжната прокуратура в Смолян повдигна обвинение на Недялко Кацаров за присвояване на имущество. Обвиненият е управител на дружество, стопанисващо хотелски комплекс в Пампорово. Случаят стана известен като аферата „Форест Нук“. Още през 2012 година собственици на апартаменти в комплекса се оплакаха, че им е изчезнало обзавеждането. Според жалбите на англичани и ирландци са задигнати електрически уреди, мебели и обзавеждане за баня. 

Управителят на „Форест Нук мениджмънт“ ООД Недялко Кацаров бе привлечен като обвиняем вчера от следовател на Националната следствена служба в София по указание на смолянската прокуратура. Повдигнатото обвинение е за обсебване в особено големи размери. Случаят се квалифицира като особено тежко престъпление, тъй като касае неправомерното нарушаване правото на собственост на повече от 20 граждани на Великобритания и Северна Ирландия, закупили недвижими имоти в комплекс „Форест Нук 3“ в Пампорово, ж.к. Райковски ливади през 2007 и 2008 г.

Кацаров е привлечен като обвиняем за обсебване на движимо имущество от жилищата на чужденците още в средата на януари тази година. Той е осъществявал управлението и поддръжката на имотите по сключени договори между българското дружество с английски и ирландски собственици на апартаменти. 

След нова преценка на доказателствата окръжната прокуратура р прецизирала обвинението си срещу Недялко Кацаров и на 24 август той е привлечен като обвиняем за по-тежко престъпление. Липсващите телевизори, хладилници, дивани, бойлери и душ кабини са на стойност над 80 хиляди лв.

По досъдебното производство са извършени множество процесуално-следствени действия и събрани доказателства в 112 тома. Направени са огледи и са иззети документи. От прокуратурата в Смолян са изпратили молба до съдебните власти в Обединеното кралство да бъдат издирени и разпитани като свидетели 40 британски и ирландски граждани, закупили апартаменти в Пампорово. Международната поръчка е изпълнена в рамките на една година.

По делото е изготвена комплексна икономическо - техническа и оценителна експертиза за размера на вредата на всяко от пострадалите лица и механизма на увреждането. Направена е банково-счетоводна експертиза, тъй като голяма част от паричните средства са заплатени по банков път.

Недялко Кацаров е с взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 2 500 лева.