Мадан получава над 1 млн. лв. финансова помощ, ще ремонтира болница, училище и детска градина
Мадан получава над 1 млн. лв. финансова помощ, ще ремонтира болница, училище и детска градина / Sofia Photo Agency, архив

Община Мадан получава над 1 млн. лв., като със средствата ще се ремонтира болницата, училище и детска градина. Това стана ясно, след като кметът на общината Фахри Молайсенов и зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов подписаха два договора за 100% безвъзмездна финансова помощ. Първият контракт касае МБАЛ "Проф. Д-р К. Чилов". Финансирането е 745 000 лева , като с парите ще се финансират строителните дейности по подмяна на осветлението, водогрейни котли, вътрешноотоплителната инсталация, както и на циркулационните помпи в болницата.

Другият проект на община Мадан е за ОДЗ "Елица" - Мадан и СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - с. Върбина, като средствата са на стойност от 433 000 лева. В ОДЗ „Елица“ ще бъде изградена нова соларна система, ще бъде подменена вътрешната отоплителна инсталация, както и ще бъдат поставени нови отоплителните тела и индивидуални терморегулиращи вентили. С осъществяването на проекта в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", също ще бъде инсталирана соларна система за БГВ, старият нафтов котел, ще бъде заменен с нов на биомаса, както и подмяна на циркулационната помпа.
В следствие на реализираните по проекта интервенции ще се намалят действително необходимите разходи за отопление на сградите.

По думите на кмета на община Мадан, проектите надграждат мерките за енергийна ефективност, реализирани досега в здравната и образователната инфраструктура и по този начин повишава средно с около от 20% до 40 % енергийните спестявания.
Той допълни, че ще продължават да се търсят различни източници на финансиране, било то национални, европейски или други програми с цел положителните промени в общината и повишаване жизнения стандарт на хората.