Жандармерия в „Максуда“, бутат 58 постройки до края на деня  (СНИМКИ)
Жандармерия в „Максуда“, бутат 58 постройки до края на деня (СНИМКИ) / снимки: Дарик Варна

Засилено присъствие на полиция и жандармерия има във варненското циганско гето „Максуда“, където днес предстои да бъдат съборени десетки незаконни постройки. Повече от 50 униформени следят за реда, като до този момент няма напрежение. Първият строеж беше разрушен малко след 9 ч. тази сутрин.

Жандармерия в Максуда бутат 58 постройки до края на деня  (СНИМКИ)
netinfo

Обитателите на къщите, които ще бъдат премахнати, изнасят от тях имуществото си. Те твърдят, че няма къде да отидат, след като от дълги години живеят в квартала. Кметът на район „Малдост“ Христо Христов, който наблюдава акция по събарянето, ги посъветва да се върнат по родните си места. Той допълни, че общинската администрация изпълнява законодателството, премахвайки незаконните от строежи.

Жандармерия в Максуда бутат 58 постройки до края на деня  (СНИМКИ)
netinfo

Всичките 58 постройки на улиците „Георги Пеячевич” и „Д-р Иван Селимински”, за които има издадени заповеди за събаряне, трябва да бъдат разрушени до края на деня. В къщите живеят около 500 души. За 40 деца са осигурени места за настаняване в социални заведения, но родителите и настойниците им досега не са изявли желание да се възползват от възможността, каза още Христов.

Снимки от събарянето на незаконни ромски къщи в „Максуда“ ВИЖТЕ ТУК.