Окръжна прокуратура-Смолян разследва смъртта на миньор в рудник “Ерма река”
Окръжна прокуратура-Смолян разследва смъртта на миньор в рудник “Ерма река” / dariknews.bg/ архив

Окръжна прокуратура-Смолян образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

На 10 август 2015 г. към 23,50 часа в рудник “Ерма река” край с. Ерма река, общ. Златоград, участък “Южна Петровица”, 46-годишнвият миньор Хайри Дурев, е затиснат от тежка машина, предназначена за теглене на вагони.

Машината е била в неработен режим и в момента на инцидента не се е управлявала от машинист, а по инерция се е задвижила сама. Причините за задвижването ще бъдат изяснени в хода на разследването.

Пострадалият миньор е бил транспортиран за медицинска помощ до болницата в Златоград, а по-късно за спешна операция до лечебно заведение в гр. Кърджали. Разследването по досъдебното производство е започнало на 12 август 2015г. след като Окръжна прокуратура-Смолян е уведомена за настъпилата смърт на Хайри Дурев.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Смолян незабавно е извършен оглед на местопроизшествието от следовател, а също така са изискани и приложени по делото заверени копия от книгата за назначения и инструктаж от деня на злополуката. Извършена е аутопсия на трупа на загиналия работник и е назначена тройна съдебно-медицинска експертиза за установяване причината за смъртта.

При разследването предстоят разпити на свидетели, назначаване на минно-техническа експертиза за установяване причината за задвижването на мишината и затискането на работника.