Русе възстановява статута си на промишлен център, сочи анализ на НАП
Русе възстановява статута си на промишлен център, сочи анализ на НАП / DarikNews, архив

Русе възстановява статута си на значим промишлен център сочи анализ на офиса на НАП в Русе. Изследвана е структурата на внесения корпоративен данък от стопанските субекти в региона, на базата на декларирана от тях печалба в годишните им декларации по ЗКПО за 2014г., като някой от резултатите са изненадващи.

В първия сектор на икономиката - добиващ, акцента е поставен върху селското стопанство, от което се формира 11 % от внесения корпоративен данък. В този сектор са включени и печалбите от лов, риболов, дърводобив и добив на природни ресурси, за които се получава контрастния резултат от 0,8 на сто, въпреки повишените очаквания, поради разположението на региона до река Дунав и  близките гористи масиви по островите и Лудогорието.

Най-голямата изненада в местните нагласи са резултатите от анализа на втория икономически сектор, обхващащ преработващите промишлености. В него от енергетика, машиностроене, химическа промишленост, дървообработване и строителство е формиран най-значимия дял от корпоративния данък – близо 32 %. Хранително-вкусовата промишленост придава още 1,7 % към постъпленията, а популярната в цяла България и далеч зад нейните граници русенска шивашка промишленост формира само 0,5 на сто. Незначителния относителен дял на корпоративния данък от производството на конфекция и работно облекло, чорапи и обувки се дължи на изпълняваните поръчките на ишлеме, от които, обаче, не се реализира краен продукт и очаквана печалба.

Анализа на третия икономически сектор включва обслужващите бизнеси, сред които е втория по значимост за региона – търговията на едро с дял от 19 %, като след това се нареждат услугите, комунално-битовата дейност, финанси, образование, наука и култура с общо 18.8 %. Чак след тях следват традиционно приеманите за стълбове на регионалната икономика транспорт с 8 на сто и търговия на дребно с почти 7 на сто. От здравеопазване се формира 1,8 % корпоративната данъчна вноска.

Анализът твърдо определя, че за офиса на НАП в Русе най-голямо значение за приходи от корпоративен данък имат промишлените отрасли и строителството в региона. За това безспорно допринася създаването на Индустриалния парк, привличането на чуждестранни инвеститори, които развиват там различни производства, както и изграждането на инфраструктурата за големите промишлени обекти като „Монтюпе“, „Вите аутомотив“ и други.

Резултатите за областния център са обнадеждаващи още повече като се има предвид, че в изходната база данни не са включени показателите на най-големите десетина фирми в региона, чиито корпоративен данък се администрира от дирекцията „Големи данъкоплатци и осигурители“ на НАП, а не от русенския офис на агенцията.