Не дадоха ст. Локомотив на фенския Спартак, фенове налетяха на Иван Петров
Не дадоха ст. Локомотив на фенския Спартак, фенове налетяха на Иван Петров / Dariknews.bg

Фенове на "Спартак Варна" скочиха на бой на председателя на ФК "Спартак 1918" Иван Петров в зала „Пленарна” на общината. Причина за конфликта е разделението, което поставя един срещу друг феновете на "Спартак Варна" и футболния клуб "Спартак 1918", който се ръководи от Петров.

Поводът привържениците на "Спартак Варна" да са в залата е искане от тяхна страна да ползват безвъзмездно общинския стадион "Локомотив". Заради липса на регистрация във Футболния съюз това се оказва проблем. След като близо час съветниците и присъстващите в залата обсъждаха бъдещето на "Спартак 1918" и новосформираното Сдружение "Спартак Варна", което е припознато от феновете, напрежението в залата ескалира и председателят на общинския съвет Иван Луков обяви 10-минутна почивка.

В този момент група привърженици на "Спартак" скочиха на Иван Петров, който в продължение на няколко минути разясняваше как воденият от него "Спартак 1918" има регистрация в БФС за разлика от Сдружението, което е подкрепено от феновете. Петров обвини привържениците, че са платени, а те от своя страна му отвърнаха, че е продажник и се опитва да им попречи да придобият базата на стадион „Локомотив”.

В крайна сметка с 27 гласа "за", 1 глас "против" и 7 "въздържал се" съветниците не приеха да дадат за безвъзмездно ползване ст. "Локомотив" на Сдружението на феновете. Те пък напуснаха зала "Пленарна" с освирквания към местните депутати. Не бяха приети и предложенията на Светлана Такева от БСП и Янко Станев от СДС-Да (стадионът да премине към ОП "Спорт-Варна" и да се даде за ползване на двата клуба).

Дебатът за базата на „Локомотив“ започна привидно спокойно. Общинският съветник Светлана Такева поиска да бъде дадено разяснение за това колко клуба в момента носят името „Спартак“ и на кого общината е отпуснала 200 000 лв. Колегата й Пламен Начков обясни, че в БФС има регистриран само един клуб „Спартак 1918“, а „Спартак – Варна“, който иска общинския стадион, няма регистрация.

Това отприщи и напрежението в залата. Атанас Атанасов и Илко Станчев от Сдружението на феновете обясниха, че се правят опити новият клуб да получи регистрация във футболния съюз, като за целта той трябва да има база, на която да провежда мачове.

Някои от съветниците и присъстващи в залата спортни деятели призоваха към обединение на двата спартака, а Николай Недков от ДСБ дори поиска прокурорска проверка за това къде са отишли отпуснатите общински пари за издръжката на ФК "Спартак 1918", в който местната власт има дял. В крайна сметка никое от предложенията не беше гласувано и решението за бъдещето на "Спартак Варна" остана за следваща сесия на общинския съвет.