Гръмотевична буря спря хеликоптерите да гасят пожара в Ямболско
Гръмотевична буря спря хеликоптерите да гасят пожара в Ямболско / БГНЕС, архив

Пожар на фронт от около 4 км е възникнал между селата Вълча поляна и Голям Дервент в област Ямбол. Сигналът за огнената стихия, обхванала предимно сухи треви, храсти и широколистна гора, е подаден около 12.00 ч. днес, съобщават от МВР. 

На място вече работят екипи на ямболската пожарна, военнослужещи и хеликоптер на ВВС. От 13.00 ч. хеликоптер Ми-17 и 35 военнослужещи от военно формирование 52 590-Ямбол с три специализирани автомобила участват в погасяването на нововъзникналия пожар, съобщават от министерството на отбраната.

В следобедните часове метеорологичните условия попречиха на участието на хеликоптерите в гасенето на огъня. Пилотите на Ми-17 кацнахи в близост до язовир Ивайловград, изчаквайки да спре силния вятър и да отмине гръмотевичната буря в района. 

Хората в село Вълча поляна, където огънят е засегнал и няколко необитаеми постройки, са оповестени чрез сиренната система. Към мястото на пожара са пренасочени пожарни екипи и допълнителна техника от Бургас, Пловдив, Сливен и Хасково. Има готовност за изпращане и на автомобили тежък клас от пожарните служби в Кърджали и Стара Загора. 

На място е директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов, натам пътува и военният министър Николай Ненчев. „Най-важната ни задача е да запазим село Вълча поляна от разрастване на пожара”, каза главен комисар Николов. Главната цел е да не се допусне да има жертви и пострадали хора. Затова на място е осигурена и медицинска помощ.

Втори ден продължава гасенето на пожара в землището на село Лесово. Огънят, обхванал около 7500 дка сухи треви и храсти, вече е овладян. Стихията не застрашава близките населени места. В гасителните действия участват над 100 пожарникари, горски работници, доброволци и гранични полицаи.