Звезда от Стар Трек ще лети с мисия на НАСА
Звезда от Стар Трек ще лети с мисия на НАСА / Guliver/Getty Images

Преди 49 години актрисата Нишел Никълс пое ролята на лейтенант Ниота Ухура в оригиналния научнофантастичен телевизионен сериал "Стар Трек". Връзката й с космическите изследвания продължава и до днес, съобщи Контактмюзик. 82-годишната актриса е разкрила, че ще лети с мисия на НАСА - три месеца, след като през юни прекара лек инсулт.

Нишел Никълс ще бъде сред участниците в мисията SOFIA (Stratospheric Observatory For Infrared Astronomy - Стратосферна обсерватория за инфрачервена астрономия) - съвместен проект на НАСА и Германския аерокосмически център. Актрисата ще лети на борда на модифициран Боинг 747, оборудван с телескоп и други инструменти, които ще позволят на учените да изследват "инфрачервената Вселена". Полетът на най-голямата въздушна обсерватория в света е планиран за 15 септември.

SOFIA е втората по рода си въздушна обсерватория. Полетът на първия модел е осъществен през 1977 г. И тогава Нишел Никълс е сред участниците в мисията. След края на оригиналния телевизионен сериал "Стар Трек" през 1969 г. Никълс помага на НАСА в програма за набиране на астронавти сред жените и малцинствата. Сред избраните е първата жена астронавт на САЩ Сали Райд.

Източник: БТА