Отново уникални находки в култовия комплекс „Глухите камъни“
Отново уникални находки в култовия комплекс „Глухите камъни“ / Община Любимец

Над 60 са находките на археологическия екип, воден от доц. д-р Нехризов от проучванията на скалния комплекс „Глухите камъни” край Любимец, които продължават вече втора седмица там. През тази година от проучванията, която е осма по ред, те стигнаха до разкриване на част от средновековния некропол около църквата на най-горната скална площадка, съобщават от община Любимец.

При проучванията в северния сектор установиха, че в културните напластявания от ранната желязна епоха през Средновековието са вкопани гробове. Досега са разкрити четири- два на възрастни и два на деца на възраст 4-5 години. Съдейки по накитите – гривни, обици, огърлици, гробовете са на жени и момичета. Гривните и обиците са изработени от сребро и бронз и са характерни за периода ХІ-ХІІ в. Особен интерес представлява едно герданче от раковини Cypraea moneta и стъклени мъниста, което беше открито на шията на един от детските скелети, коментира, сподели доц. д-р Нехризов- носител на наградата „Александър Фол“, която се присъжда на учени с принос в проучванията на тракийската култура.

Отново уникални находки в култовия комплекс Глухите камъни
netinfo

През 2015 г. екипът му предприе разширяване на проучваната площ в централния и южния сектор на „Глухите камъни” с цел изследване на културните останки от тракийския период. В западния сектор продължава проследяването на разкритата през миналия сезон средновековна крепостна стена.

Отново уникални находки в култовия комплекс Глухите камъни
netinfo

До този момент находките са над 60. Всяка от епохите, през които култовият комплекс е функционирал, е представена със специфични предмети. От праисторическия период има оръдия, изработени от кост и рог на елен. Сред тракийските материали най-важни са една почти цяла и фрагменти от още две фибули, както и част от бронзов накит и бронзова монета от ІV в. пр. Хр. на гръцкия град Абдера. Разкриха се и три почти напълно съхранени керамични съда, които след реставрация могат да бъдат експонирани в музейна среда.

Изключително ценна като музеен експонат е сребърна монета – денар на Римската република, сечен през 85 г. пр. Хр. На лицевата му страна е представена мъжка глава с атрибути на Меркурий, Нептун и Аполон, съответно крила, тризъбец и лавров венец, а на реверса – Виктория управляваща квадрига (колесница с четири коня). Монетата е първата открита досега от този период. Тя носи важна научна информация и показва, че скалният комплекс Глухите камъни е функционирал и в периода на първите походи на римляните в тракийските земи.

Най-многобройни са находките от Средновековието – монети, върхове на стрели, част от бронзово кандило и множество фрагменти от керамични съдове.