Мобилните резервоари за собствени нужди без дистанционна връзка с НАП
Мобилните резервоари за собствени нужди без дистанционна връзка с НАП / Thinkstock/Getty Images

Всички, които зареждат течни горива за собствени нужди от подвижни резервоари (мобилни автоцистерни, отговарящи на съответните изисквания) нямат задължение да монтират измервателни системи до 31 август, като и след този срок могат да продължат да зареждат собствените си превозни средства от мобилни резервоари без дистанционна връзка с НАП.

Това се отнася до земеделските производители, транспортните фирми и всички останали търговци, които използват мобилни автоцистерни, отговарящи на законовите норми, посочват от добричкия офис на приходната агенция.

За стационарните ведомствени бензиностанции обаче важи изискването да монтират нивомерни системи и да подават данни в НАП от началото на септември.

Друго изключение важи за тези, които извършват зареждания на течни горива за собствени нужди от съдове с  вместимост до 1000 литра и общото заредено количество гориво за календарната година не превишава 2000 литра, както и за зареждане на течни горива на съоръжения и/или инсталации за производство и/или отопление.

Разпоредбата за монтиране на измервателни средства се отнася само за тези лица, които зареждат течни горива за собствени нужди от стационарни подземни резервоари или неподвижно прикрепени към земята с вместимост над 1000 литра.

Те трябва да монтират средства за измерване на количеството проточено гориво до 31 август 2015 г. Данните ще се изпращат автоматично в НАП чрез електронната система с фискална памет по т. нар. дистанционна връзка с информационната система на приходната агенция.

Лицата, попадащи в изключенията и които не са длъжни да монтират нивомерни системи могат да продължат да подават данни за получените количества горива чрез специалната онлайн услуга на НАП, достъпна на сайта на приходната агенция.