Специалисти от Организацията за забрана на химическо оръжие ще обучават кадри на НВУ
Специалисти от Организацията за забрана на химическо оръжие ще обучават кадри на НВУ / снимка: Dariknews, Архив

Специалисти от Организацията за забрана на химическото оръжие в Хага ще пристигнат във Велико Търново, за да обучават студенти от Националния военен университет “Васил Левски”. Това съобщи за “Дарик” проф. Михаил Харалампиев, който е преподавател във висшето училище.

Преди около месец делегация от Хага посети НВУ за преговори с новоизбраното ръководство. След срещата станало ясно, че Националният военен университет ще бъде единственият ВУЗ в страната, в който ще преподават инспектори от Организацията за забрана на химическото оръжие. Най- вероятно през февруари следващата година ще бъдат проведени първите лекции с тях, информира проф. Харалампиев.

“Това е поредното голямо постижение на Националния военен университет, което е изключително престижно. Не всяко висше училище може да се похвали, че е посрещнало такава делегация с реалната цел обучение на хора, които в бъдеще да контролират унищожаването на оставащите проценти от химическото оръжие”, каза преподавателят. Според него бъдещото сътрудничество ще донесе много ползи на университета, сред тях дори и финансови.

Голяма гордост за учения е, че делегацията е била водена от неговия възпитаник и последовател подполковник Милко Бернер, който в момента е експерт в Организацията за забрана на химическо оръжие. „Той беше мой курсант, по- късно спечели редовна докторантура. Аз бях негов научен ръководител. Бях щастлив, че мой ученик има такава висока мисия за сътрудничеството между две институции”, каза гордият професор.