Москва ползва обработена снимка за корицата на Бяла книга за конфликта в Украйна
Москва ползва обработена снимка за корицата на Бяла книга за конфликта в Украйна / снимка: БГНЕС, архив

Публикуваната от Москва Бяла книга за "престъпленията, извършени в Източна Украйна", предизвика серия от насмешки в Киев и в интернет, тъй като корицата й е илюстрирана с обработена снимка, на която са добавени пламъци, предаде Франс прес.

Дебелият доклад, озаглавен "Трагедията на украинския Югоизток", е издаден под редакцията на Александър Бастрикин, председателя на Следствения комитет на Руската федерация. На корицата е публикувана снимка от въздуха на горящия Донецк, засегнат от тежки бомбардировки.

Руските и украинските интернет потребители обаче разкриха, че снимката, вече използвана от местен информационен сайт през 2014 г., е обикновен фотомонтаж с добавени пожари.

"Този фалшификат е известен отдавна. Изненадан съм, че Следственият комитет е допуснал толкова фрапантна грешка", учудва се в блога си руският журналист Иля Барабанов.

В изявление на Следствения комитет се казва, че документът съдържа "доказателства за военни престъпления" на украинските войници и националистически отряди. Той бе публикуван, за да подтикне международната общност да вземе по-дейно участие в намирането на мирно решение на конфликта, добави Владимир Маркин, говорител на Следствения комитет на Руската федерация. "Хората трябва да знаят истината за тази братоубийствена война, започната от националистическия украински режим", добави Маркин.

Засега няма коментар от страна на Следствения комитет по отношение на снимката на корицата.

Татяна Попова, украинският заместник-министър на информацията, заяви че снимката е известна от няколко месеца. Тя подчерта, че това е "ентата руска специална операция" за дискредитиране на украинската армия и ръководство.

През май правозащитната организация "Амнести интернешънъл" съобщи, че изтезанията и насилието срещу населението се използват и от двете страни в конфликта, в който загинаха над 6800 души.

Източник: БТА