Започна приемът на документи за филиала на Варненския медицински университет в Шумен
Започна приемът на документи за филиала на Варненския медицински университет в Шумен / netinfo

Кандидатстудентската кампания в новоразкрития филиал на Варненския медицински университет в Шумен вече стартира, като онлайн кандидатстването в специалностите „Медицинска сестра" и „Акушерка" тече на адрес http://www.mu-varna.bg/BG/online-ksk-2015 от 31 юли и ще продължи до 15 август. Документи на място в бившата белодробна болница на ул. „Васил Априлов №63, ет. 1, стая №3 пък ще бъдат приемани в периода между 11 и 15 август, откъдето ще може да бъде закупен и кандидатстудентски комплект документи.

„Дефицитът на медицински кадри наистина е сериозен проблем. Затова и разкриването на този филиал беше един от приоритетите на Община Шумен", каза пред журналисти по-рано днес зам.-кметът по здравеопазване на Шумен Седат Кадир.

По думите на директора на учебното заведение проф. Соня Тончева приемният изпит, който ще представлява тест по биология, ще се проведе на 19 август. Предвиденият годишен прием за филиала е 20 медицински сестри и 20 акушерки, които след края на четиригодишното си обучение те ще придобият образователно-квалификационна степен „бакалавър".

Проф. Тончева обясни още, че оценки от изпити, държани в други университети, няма да бъдат признавани. Тя допълни, че се очаква интерес към учебното заведение да проявят и кандидат-студенти от други страни. „Вероятно ще има много чужди студенти. Шумен има и традиции в обучението на студенти от Турция", каза проф. Тончева.

Разкриването на филиал на Варненския медицински университет в Шумен стана възможно след решение на Народното събрание, което бе гласувано на 21 юли. Едновременно с разкриването на филиал в Шумен, се открива такъв и във Велико Търново. Университетът има и още един филиал в Сливен.