Започва реставрация на Голямата базилика в Плиска
Започва реставрация на Голямата базилика в Плиска / Дарик-Шумен, архив

Предстои скоро да започнат частични реставрационни дейности в Голямата базилика в Плиска. Това обяви по-рано днес директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Той бе в Шуменско заедно с премиерът Бойко Борисов, каот двамата заедно с министри от кабинета посетиха историческия резерват и се запознаха с работата на археолозите на свещения кладенец в базиликата.

Проф. Димитров поясни, че тръжната процедура за избор на фирма за реставрацията вече е приключена и има избран изпълнител. Дейностите ще обхванат южната стена на

Голямата базилика, която ще бъде възстановена по абсолютно идентичен начин като северната.

За целта е бъдат използвани 210 00 лв. от половиния милион, който правителството отпусна целево за археологически и реставрационни дейности на територията на първата българска столица Плиска. Предвижда се и възстановяване на кръщелното помещение в базиликата, намиращо се точно до свещения кладенец, по който продължава работата на археолозите.

Проф. Димитров прогнозира, че ако реставрационните дейности се извършват без проблеми може да приключат още в рамките на настоящата година.