Китай ще ограничи износа на дронове и суперкомпютри
Китай ще ограничи износа на дронове и суперкомпютри / снимка: Guliver/Getty Images

Китай ще ограничи износа на дронове и суперкомпютри от 15 август с цел да подпомогне защитата на националната си сигурност поради опасения, че подобно оборудване може да попадне в ръцете на радикални групи, съобщи днес държавната осведомителна агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс.

Макар и неговите технологии да изостават от тези на САЩ и Израел - най-големите продавачи на безпилотни летателни апарати, Китай привлича все повече чуждестранни купувачи, сред които Нигерия, Пакистан и Египет.

Пекин има ограничен достъп до износа на пилотирани военни летателни апарати, но се надява да се представи по-добре при безпилотните, защото са по-евтини и по-лесни за производство, отбелязва Ройтерс.

Според Синхуа основният акцент при новите ограничения пада върху дроновете, които могат да летят дълго време на голяма височина. „Главната цел на рестрикциите върху износа на безпилотните апарати е свързана с нуждите на борбата с тероризма, за да не се допусне големи, високотехнологични дронове да попадат в ръцете на незаконни елементи”, се посочва в информацията на осведомителната агенция.

С оглед на това, че техническите способности на китайските дронове понастоящем са сред най-добрите в света, продължава Синхуа, страната също така трябва да защитава своите права върху интелектуалната собственост и това представлява още една причина за въведените мерки за контрол.

Не е ясно дали предприетият ход е в отговор на попадането на каквито и да било дронове или суперкомпютри в ръцете на радикални групи.

Китай казва, че е изправен пред заплахата от радикални ислямисти в западния си Синцзян-Уйгурски автономен район. Но мнението на повечето чуждестранни експерти за основната групировка, действаща там според Пекин - „Ислямското движение на Източен Туркестан”, е, че тя не е нито голяма, нито монолитна, отбелязва Ройтерс.

През юли китайското министерство на отбраната заяви, че военновъздушните сили на Пекин са изпратили дрон на мястото на слабо земетресение в Синцзян, за да подпомогне дейностите по наблюдение там.

Бързото дислоциране на безпилотния апарат в зоната на бедствието говори за това, че китайските военновъздушни сили вече използват такава техника в Синцзян-Уйгурския автономен район - нестабилна част от страната, където стотици хора загинаха през последните няколко години при насилие, за което Пекин обвинява радикалите.

Източник: БТА