ОБЩИНА ВРАЦА ЗАВЪРШИ ПРОЕКТ  „РАЗВИТИЕ НА УСТОЙЧИВ ТУРИЗЪМ В ОБЩИНА ВРАЦА. ЛЕДЕНИКА – ТУРИЗЪМ БЕЗ СЕЗОНИ”
ОБЩИНА ВРАЦА ЗАВЪРШИ ПРОЕКТ „РАЗВИТИЕ НА УСТОЙЧИВ ТУРИЗЪМ В ОБЩИНА ВРАЦА. ЛЕДЕНИКА – ТУРИЗЪМ БЕЗ СЕЗОНИ” / netinfo

Община Враца приключи изпълнението на проект „Развитие на устойчив туризъм в Община Враца. Леденика - туризъм без сезони", реализиран в партньорство с Дирекция Природен парк „Врачански Балкан". Той се осъществи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет. Стойността на проекта е 5 324 298,50 лeвa, като размерът на безвъзмездната финансова помощ е 4 515 528,02 лeвa, а съфинансирането от Община Враца - 211 783,56 лeвa. Осигурено е дофинансиране от 596 986,92 лева.
Проектните дейности се изпълниха в периода 23.11.2011 - 04.08.2015 г. В резултат от тяхното реализиране около и в пещера „Леденика" се създаде развлекателен парк „Леденика", който е композиран от отделни тематични и атрактивни модули. На площадката пред входа на пещерата фигура във весел триизмерен детски формат, подобен на анимационните характери, представлява уголемен макет на най-интересния пещерен организъм в Леденика -Светломразец, наречен в проекта "Ледениче". Модулът допринася за преразпределяне на влизащи и излизащи от пещерата посетители и в същото време е своеобразна защита на чакащите от некомфортни атмосферни условия. Вътрешността на самата пещера е превърната в иновативен подземен атракцион. Посетителите на „Леденика" стават участници в атракция от ново поколение. В пещерата се представя шоуто „Звук и светлина". Модерни технологии реализират графична 2 и 3D анимация, персонализирана и синхронизирана с музика, говор и аудио ефекти. По този начин традиционният до сега метод на представяне на пещерата чрез екскурзоводска беседа се заменя с аудио и светлинна хореография. В Концертната зала се представя „Воден спектакъл" - пет-минутна мултимедиална прожекция върху воден екран. Иноватовното средство за комуникация е ефектен и сценографичен елемент със силно въздействие. Продължавайки навътре в пещерата, туристите имат възможността да видят естествено образувалите се скални форми, наподобяващи фигури на „Великан", „Сокол", „Къщата на Баба Яга", „Мастилница" и др., чрез графичното шоу възпроизведено от лазерните проектори. В Езерото на желанията е представена „Фея Леденика"- три-минутна видео прожекция върху малък воден екран. Спектакълът акцентира върху един от символите на пещерата, легендата за езерото „сбъдващо желанията". В Малкатата пропаст благодарение на модерните технологии се реализира обемно шоу, с музика и звукови ефекти, наречено „Вулканът". Всички светлини са технология LED RGB, която е в състояние да възпроизведе хиляди различни цветове и нюанси. Озвучаването, типологията, мощността и разпределението на колоните са подбрани според условията на пещерата и според предвидения за постигане звуков ефект. С цел опазване на природната забележителност и нейните обитатели, лазерните системи са специално проектирани за работа в пещерата. Прожекторите са последна генерация осветление, и поради излъчването си на студена светлина, предотвратяват образуването на мъх и растителност по стените, сталактитните, сталакмитните и сталактонните образувания.
За да се увеличи посещаемостта в пещерата „Леденика" е необходимо предлагане на допълнителни услуги за чакащите, което целим с реконструирания посетителски център. Чрез проекта пред входа на пещерата е изграден образователен/интерпретативен модул „Прилепа", като за целта е извършена рехабилитация и разширение на съществуващия информационен център. В него се предоставя информация за основния атракцион - пещера „Леденика" и природния парк и неговите забележителности, флора, фауна, културно-историческо наследство, възможности за туризъм и др. В сградата се намира кино с 5D аудио и видео симулатор, привличащо с иновативното излъчване на филми с разнообразна тематика.
Проектът включва и анимационен модул „Приказна алея" с амфитеатър, алея с познати приказни герои и театрална сцена на открито, на която в определени часове се провежда анимационно шоу. От ляво на входа на пещерата е изграден спортно-развлекателен модул „Мама, татко и ние", който включва алпийска въжена градина, изкуствена алпийска стена, дървени конструкции, детска площадка и атракциони преместваем тип (Via feratta). Атракцията дава възможност за спортни занимания на открито за цялото семейство.
По проекта е изградена допълнителна техническа дребномащабна инфраструктура - нов водопровод от хижа „Леденика" до входа на пещерата, оформление на околни пространства, кътове за отдих, поставяне на указателни табели. Изграден е туристически маршрут Горно Озирово - Леденика, осигуряващ връзка на любители на пешеходния туризъм и велотуристи до парка от страна на курортния център Вършец. Маршрута се изминава за около 4 часа, като трасето преминава по съществуваща пътека. Изграден е и туристически маршрут от Враца до пещера „Леденика". Екопътеката преминава през най-атрактивните от природна и ландшафтна гледна точка територии на района. По трасето са разположени различни съоръжения и елементи, които улесняват преминаването, предоставят информация или възможност за почивка.
Закупени са две атрактивни влакчета, които ще се ползват от жителите и гостите на града. Първият определен маршрут е Блок 26 в ж.к. „Дъбника", бул. „България", ул. „Христо Ботев", „Крайречен булевард", Природозащитен център „Натура", ул. „Вратица", разклон с.Згориград и обратно до Блок 26 в ж.к.„Дъбника". Вторият маршрут е Спортен комплекс в ж.к."Младост", блок 10, ул.„Георги Апостолов", ул.„Спортна", бул.„Демокрация", ул. „Козлодуйски бряг", в дясно по ул. „Ген.Леонов", ул.„Радецки", бул.„Втори юни", Природозащитен център „Натура", ресторант „Чайка", разклон с.Згориград и обратно до Спортен комплекс в ж.к."Младост".
Проект „Развитие на устойчив туризъм в Община Враца. Леденика - туризъм без сезони" включва и разработването на Концепция за функционирането на Развлекателен парк „Леденика".Тя представлява пакет от документи, свързани с функционирането, управлението и развитието на парка, проучване и анализиране на силни, слаби страни, възможности и заплахи (SWOT - анализ), анализиране и обобщаване на добри практики за управление на подобен тип атракции, разработване на програми за анимация и интерпретация, програма свързана с управление на човешките ресурси, следене на конкуренцията, анализ и методи на мониторинга и методология за управление на туристическите потоци.
Десет лица успешно завършиха обучение по специалност „Туристическа анимация", професия „Аниматор в туризма" и по специалност „Екскурзоводско обслужване", професия „Екскурзовод". След получаването на свидетелствата за професионална квалификация те бяха назначени на трудови договори към Общинско предприятие Спорт и туризъм.
Популяризирането на Развлекателен парк „Леденика" се осъществи чрез предвидените в проекта три специални събития, организирани и проведени от Ени филм ООД: Европейска нощ на прилепите на 09.06.2015 г., Карнавал на 15.06.2015 г. и Двудневен хепънинг на 19 и 20.06.2015 г. Първата проява бе насочена към възпитаници на детски градини от града и гости на парка. Карнавалът се осъществи с участието на младежи от Варна, Враца, Кнежа, Пазарджик, Перник, Русе, София, Стара Загора, Полша, Румъния, Турция и др. В двудневното събитие - хепънинг в местността „Леденика" се включиха танцов ансамбъл „Майсторите на танца", хип-хоп формация „Суич", Трио Евридика, илюзиониста Икар с две асистентки, певицата Гуна Иванова, танцов ансамбъл „Етнофолк", участници в ТВ формати „Гласът на България" и „Мюзик Айдъл". Освен това, изготвени са рекламни материали, аудиоклип с продължителност 2 минути, видеоклип - 1,30 минути и 30 минутен рекламен филм. Чрез разработената от Римекс ООД Враца Интернет страница могат да се правят онлайн резервации за Развлекателен парк „Леденика".
Проект „Развитие на устойчив туризъм в Община Враца. Леденика - туризъм без сезони" допринася за преодоляване на несъответствието между богатия и разнообразен природен ресурсен потенциал в Община Враца и липсата на развити атракции. В резултат от неговата реализация на туристическия пазар се предлага нов туристически продукт, създаден в съзвучие със съвременните туристически тенденции - нуждата от развлечения, търсене на приключения, нови познания, желание за контакт с природата и двигателни активности. Продуктът няма аналог в страната. Включените атракции и интегрирането им с анимационни програми премахна сезонността на посещенията, което допринася за устойчиво използване на ресурсите и увеличаване дела на сектор туризъм в общинската икономика. По данни на НСИ редица показатели за община Враца през 2014 г. бележат ръст спрямо базовата 2010 г. Така например заетостта на легловата база се е повишила с 14,6 %, реализирани са 31 320 броя повече нощувки, нетните годишни приходи от туризъм са се увеличили с 255 018 лв., нетните годишни приходи от международен туризъм - с 205 954 лв. Поради факта, че туризмът е свързан с други сектори индустрия, постигнат е общ положителен ефект и оживление на общинската икономика като цяло. Като изпълнители на различни дейности по изпълнението на проекта бяха ангажирани 18 фирми с персонал общо 434 души.
Най-убедителният показател за успеха на проекта е увеличения ръст на посетители на пещера „Леденика". През 2012 г. те са 17 154 души; през 2013 г. - 26 347 (нарастване с 53,6% спрямо 2012 г.), през 2014 г. - 40 358 (нарастване с 135,4% спрямо 2012 г.). Тази тенденция продължава - към 31.07.2015 г. посетителите на пещерата и на Развлекателния парк са достигнали 23 947, което е с 6 793 души повече отколкото през цялата 2012 г. Съответно са се увеличили и приходите от Развлекателен парк „Леденика". През 2013 г. те са с 34 018 лв. повече от приходите през 2012 г., а през 2014 г. - нарастването спрямо 2012 г. е с 114 464 лв. Развлекателен парк „Леденика" ще продължава да привлича туристи и да се утвърждава като атрактивна туристическа дестинация, като създадените в резултат от проекта 10 работни места ще бъдат запазени.