Словашко село отказа да приеме 500 мигранти след референдум
Словашко село отказа да приеме 500 мигранти след референдум / БГНЕС, архив

Словашко село отказа да приеме 500 мигранти от Австрия, въпреки сключено споразумение между Братислава и Виена. Жителите на село Габчиково са провели референдум, като резултатите от него сочат, че 97% от местните са отговорили с „да" на въпроса „Против ли сте установяването на временен лагер за мигранти в сградата на Словашкия технически университет?".

До гласуването се е стигнало след петиция против приемането на мигрантите, подписана от над 3000 жители на селото. По думите на Словашкия министър на вътрешните работи Роберт Калинак, резултатът от референдума не е задължителен и не е необходимо министерството да се съобрази с него.

Словакия се ангажира да настани на територията си 500 мигранти, подали молба за убежище в Австрия, по силата на двустранно споразумение, сключено на 21 юли във Виена и целящо да облекчи мигрантския натиск върху съседната държава.

След решението на Европейския съюз страните членки да приемат над 30 000 кандидати за убежище, Австрия и Словакия бяха сред държавите, изявили най-голямо нежелание да приемат мигранти.