Трябва да сме готови за зачестяващите бедствия, предупреди Кристалина Георгиева
Трябва да сме готови за зачестяващите бедствия, предупреди Кристалина Георгиева / снимка: БГНЕС, архив

С промяната в климата е ясно, че бедствията ще се случват по-често и едва ли ще можем да ги предотвратим. Това каза заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева по повод годишнината от водния ад, потопил Мизия на 2 август 2014 година.

Тя посочи необходимостта от превантивни мерки както при изграждането на обекти и инфраструктура, така и в личен план, чрез застраховки на личното имущество в рисковите райони.

Европейската статистика показва, че всяко евро, вложено в превантивни дейности, спестява между 4 и 7 евро щети при бедствие, напомни Георгиева.

Оперативните програми за използване на европейските средства в България предвиждат такава превантивна политика и за много от проектите има изисквания за подобни мерки, отбеляза още Кристалина Георгиева. Превенцията и подготовката обаче трябва да станат част от мисленето на всички българи, за да не позволяваме всяко бедствие да се превръща в трагедия, допълни еврокомисарят.

Година след потопа: Страх, болка и гняв са се настанили в Мизия

На 2 август се навърши една година от голямото наводнение в Мизия. По този повод Кристалина Георгиева, която миналата година в качеството си на европейски комисар за хуманитарната помощ и реакция при кризи посети бедстващия град, бе удостоена от кмета на Мизия Виолин Крушовенски с възпоменателен плакет, съобщиха от Представителство на ЕК в България.

ГАЛЕРИЯ: Спомен за водния ад в Мизия

В телефонен разговор с кмета Георгиева е изказала благодарност. Двамата са обсъдили и възможностите за ускоряване на процедурите за възстановяване на града.