Ясни са шампионите на България по плажен хандбал
Ясни са шампионите на България по плажен хандбал / netinfo

Пред пълните трибуни на плажа в Албена и десетки туристи край двете игрища бяха определени новите шампиони на България по плажен хандбал при мъжете и жените, съобщават от курорта. Титлите спечелиха отборите на Стови (с. Труд) при мъжете и Панагюрище при жените, като двата отбора достигнаха до златните отличия след изпълнения на дузпи.
След три дни на изтощителни, но много атрактивни битки, двата тима показаха най-стойностна игра и заслужено грабнаха златните медали.

Тимът на Стови загатна още с първия си мач в турнира, че ще бъде големият фаворит за първото място. "Жълтите" спечелиха безапелационно групата си, а след това победиха и Фрегата (Бургас) в полуфинала. В мача за титлата Стови срещна повече трудности срещу младия отбор на Локомотив (Варна) и след 1:1 части в редовното време опитът си каза дума при дузпите.
Хандбалистите на Стови показаха повече класа, за да триумфират със златото. В мача за третото място Фрегата победи с 2:0 части Добруджа.
Другите отбори са както следва Асти (Хасково), Локомотив (Горна Оряховица), Осъм (Ловеч), Шумен, Раховец (Горна Оряховица), Калиакра и Мартин (София).

При жените беше далеч по-равностойно. Тимът на Панагюрище, който грабна титлата и на международния турнир по плажен хандбал в Приморско преди около два месеца, загуби от Етър (Велико Търново) с 1:2 в групите. Въпреки това тимът на Георги Атанасов мина през Шумен с 2:0 на полуфиналите, а в мача за титлата взе реванш от Етър. Двата отбора си размениха по едно полувреме, след което драмата продължи при дузпите. Там Панагюрище показаха здрави нерви и в крайна сметка взеха титлата. Бронзовите медали останаха за Шумен след победа с 2:0 над Ники-Спорт (Сливница) в малкия финал. Класирането завърши с Амазонки (Свиленград), Хасково, Енергетик (Гълъбово) и Ловеч.

"Ходила съм на много турнири по света и мисля, че този успяхме да направим този на високо ниво. Първо с рекордният брой участници и второ - с интересните срещи. Освен това проведохме курс на двама представители от Международната федерация. Успяхме да въведем новостите. Показахме, че плажният хандбал започва да се налага", заяви Марияна Стаматова, председател на комисия плажен хандбал към БФХ.

Янис Меймаридис, член на съдийската комисия на Международната федерация по хандбал също остана доволен от нивото на турнира в Албена. "Определено съм приятно изненадан от нивото на плажния хандбал в България. Наистина не очаквах да видя толкова подготвени състезатели. Сред тимовете имаше по три-четири при мъжете и жените, които играят истински плажен хандбал, а не хандбал на пясък. Определено имате бъдеще и ви пожелавам успех в развитието на този спорт", заяви Меймаридис.

В следващите дни ще бъдат анализирани мачовете от държавното първенство и ще бъдат избрани националните състави на България за младежи и девойки. "Страхотно е да видя толкова много слънчеви хора на този истински хандбален празник. Нашият спорт има своята 55-годишна история и за съжаление доста от деятелите са надхвърлили тази възраст. За мен е огромно щастие да видя толкова много хора, изпълнени с желание, сърце и живот. В лицето на Албена ще имаме един сериозен партньор и за в бъдеще", заяви председателят на Българската федерация по хандбал Росица Бакърджиева, която официално откри шампионата за мъжете и жените.