Обществено обсъждане за изменение на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Стара Загора
Обществено обсъждане за изменение на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Стара Загора / DarikNews.bg, архив

Утре от 17.00ч. в залата на Общински съвет Стара Загора ще се проведе обществено обсъждане на предложения за изменение на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие - Стара Загора.

В изпълнение на Приоритетна ос 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие", Управляващият орган на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 дава възможност в одобрения ИПГВР на град Стара Загора да бъдат включени допълнително като основни или резервни проекти. Тези проекти трябва да допринасят за функционалните връзки на града с неговата периферия и реализирани извън зоните за въздействие, като са допустими интервенции върху социална, образователна, културна инфраструктура, както и зони с потенциал за икономическо развитие.
Задължително условие за включване на тези проекти в инвестиционните програми е тяхното включване в ИПГВР. Включването може да стане, чрез изменение на одобрения ИПГВР.

Допълнителните проекти извън зоните за въздействие следва да отговарят на следните критерии:
- Да бъдат реализирани на територията на общината, вкл. в други населени места, както и в самия град - общински център, но извън обхвата на одобрените зони за въздействие.
- Да допринасят за подобряването на функционалните, пространствените и/или градско-селските връзки в социален, икономически или териториален контекст на града с неговата периферия, в рамките на общинската територия. Да бъдат реализирани в зоната на влияние на града, като бъдат обвързани с ежедневни дейности и мобилност на населението на общината и на града.
- Да съответстват на общинските планове за развитие.
- Да бъдат свързани с подкрепа на Зони с потенциал за икономическо развитие, Социална, Културна, Спортна и/или Образователна инфраструктура.
- За инфраструктурните проекти следва да бъдат предвидени и подходящи съпътстващи „меки" мерки със съответен източник на финансиране, в областта на образованието, културата, спорта, социалните услуги, заетостта, с оглед осигуряване на интегриран подход и устойчивост на инвестициите.