Ивайло Калфин: Няма нужда от предоговаряне на коалицията
Ивайло Калфин: Няма нужда от предоговаряне на коалицията / снимка: БГНЕС, архив

Предоговарянето и преформулирането на коалиционното споразумение не е необходимо. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин от АБВ пред БНР. Той призова за сериозна и откровена дискусия между партиите от мнозинството.

„Коалиция се прави с диалог, а не с ултиматуми, писма и последни предупреждения. Когато имаме съгласие върху целите на политиката, тогава трябва да обсъдим инструментите, с които това се постига. Мисля, че това е възможно. Ако искаме държавата да върви напред, трябва да положим усилия за това нещо. Ако се окаже това невъзможно, очевидно конфигурацията не работи”, заяви той.

Когато Реформаторите и ГЕРБ нямат обща позиция, ДПС определя победителя

Според него Законът за корупцията трябва да премине през още дискусии, за да не се направят промени, които обаче да не постигат необходимите резултати.

Калфин беше категоричен, че ключът за справяне с демографската криза в България е свързан с икономиката и производителността, а не само с броя на населението. Бедността не трябва да се увеличава, категоричен е Калфин.

„Страните с добра демографска характеристика са страните, които осигуряват на един работещ висок процент на БВП”, коментира още социалният министър във връзка с доклада на ООН, според който през 2050 г. у нас ще живеят около 5 млн. българи.

Калфин обаче беше категоричен, че докато не се създадат условията и услугите за облекчаване на гледането на дете от едно семейство, няма как да има видими резултати по отношение на справянето с демографската криза.