В Мизия отбелязаха с молебен годишнината от наводнението в града
В Мизия отбелязаха с молебен годишнината от наводнението в града / снимка: БГНЕС, архив

С молебен за здраве, спасение и утеха, отслужен в църквата „Св. Св. Петър и Павел”, десетки жители на Мизия отбелязаха годишнината от опустошителното наводнение в града на 2 август 2014 г.

Кметът на общината Виолин Крушовенски отбеляза в словото си, че годишнината съвпада и със 135-ата година от времето, когато 2 август е определен от предците на мизийци за празник на селището.

Година след потопа: Страх, болка и гняв са се настанили в Мизия

„Този ден за нас е повратен, защото преди една година триметровата приливна вълна наводни и отнесе имоти, обърна съдби и отне два човешки живота”, каза Крушовенски. Той допълни, че това е ден на равносметка и на благодарност към институциите и хилядите доброволци, които от първите часове на бедствието спасяваха и помагаха на местните хора да го преодолеят.

Кметът благодари на пожарникарите и на спасителите, на военнослужещите и на доброволците от БЧК, от АЕЦ „Козлодуй” и други организации и предприятия, участвали в спасителните дейности и в ликвидирането на последствията от незапомненото наводнение. Той оповести, че в знак на благодарност и признателност почетни плакети ще бъдат връчени на директора на Националната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Николай Николов, на еврокомисаря Кристалина Георгиева, на началника на Сухопътните войски и на ръководството на АЕЦ „Козлодуй”.

ГАЛЕРИЯ: Спомен за водния ад в Мизия

Виолин Крушовенски благодари и на хилядите дарители - деца, ученици, възрастни, организации и институции, дали средства и материали в подкрепа на бедстващото население на Мизия и помогнали му да се справи с последствията от наводнението.

Само от фондонабирателната кампания на БЧК и от Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец пострадалите над 800 домакинства в града са получили повече от един милион лева в средства и ваучери за материали. Най-голямата благотворителна и доброволческа организация в страната повече от месец се грижеше за изхранването, заедно с военнополева кухня, на населението в Мизия, припомни с признателност кметът на общината.