Премиерът: По-високите цени на тока за бизнеса няма да доведат до вдигане на цените
Премиерът: По-високите цени на тока за бизнеса няма да доведат до вдигане на цените / снимка: БГНЕС

Според министър-председателя Бойко Борисов по-високите цени на тока за бизнеса няма да доведат до вдигане на цените на основните хранителни продукти. В отговор на журналистически въпрос в Сливен той заяви, че нищо няма да се вдигне, защото пазарът регулира цените.

Направили сме добър модел и поне хората няма да плащат в момента, каза той и допълни, че за бизнеса сега влизали милиарди по оперативните програми. „Ще устискаме две-три години, докато не се нормализира енергетиката”, заяви Борисов.

По думите му през последните 15-20 години в сектора „Енергетика” са правени куп безобразия, като даде пример с проектите „Белене” и „Цанков камък”. 3,7 млрд. лева са задълженията на държавната компания, заяви той и допълни, че от правителството са взели редица мерки за ограничаване на загубите.

Според него липсва контрол между ВЕИ и ЕРП, и по тази причина ще бъде създадено ново звено с участието на представители на прокуратурата, специалисти и ДАНС, които да следят движението на фактурите.

Борисов заяви още, че до предизборната кампания няма да прави партийни коментари и пожела да има силна опозиционна партия, защото това по думите му прави демокрацията по-силна.