Депутатът Светлана Ангелова и кметът на Пламен Стоилов откриха събора на Текето
Депутатът Светлана Ангелова и кметът на Пламен Стоилов откриха събора на Текето / снимка:ГЕРБ Русе

Народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова и кметът на Община Русе Пламен Стоилов откриха фолклорния събор под мотото „Да се хванем на хорото, на Текето под небето“.

„Вашето изкуство продължава и развива на ново равнище богатите традиции на народните майстори - певци, инструменталисти и танцьори. Познато и обичано навред това изкуство чрез българските мелодии и ритми вдъхва уважение и преклонение пред народния гений, буди благородни чувства към нашата национална самобитност, дава незаменими импулси за творчество. Благодарение на хора като Вас мелодиите и танците, идващи от далечната древност, са талантливо разработвани и представяни по най-убедителен начин по сцените у нас и в чужбина. Нека още дълги години възпявате с песни и танци българския фолклор по сцените у нас и нека Вашите следовници Ви надминат в това отношение“, каза г-жа Ангелова.

Съборът се провежда на сцена в Лесопарка “Липник”в рамките на традиционния празник на село Николово., а организатори са кметството на село Николово и Народно читалище „Пробуда 1901г.”.

В събора участваха десетки любителски групи и клубове по народни танци и хора от цяла България. Участниците се състезаваха групово или индивидуално.

 

Наградният фонд бе в размер на 1000 лева. Много специални и поощрителни награди бяха определени от компетентно жури. След награждаването се проведе „Вечерно парти – хоротека под звездите, на Текето под липите ! ” с участието на оркестър „Русенски ритми“.