Италианските тайни служби отхвърлиха твърденията за терористични заплахи
Италианските тайни служби отхвърлиха твърденията за терористични заплахи / снимка: БГНЕС, архив

Италианските служби за разузнаване и сигурност отхвърлиха твърденията на кмета на Рим Иняцио Марино за „конкретни” рискове от терористични актове през обявената от папа Франциск „Свещена година на милосърдието”, популярно наричана „Юбилей 2015”.

В интервю за всекидневника „Кориере дела сера” столичният градоначалник заяви, че „всички източници, с които разполагаме, говорят за конкретни рискове от терористични нападения (по време на „Юбилей 2015”) в Италия и в Рим”. По метода на „изтеклата информация” италианските тайни служби, които не разполагат с официален говорител, опровергаха чрез римски медии изявлението на кмета.

„Бдителността е максимална, но няма никакви конкретни сигнали за подготовка на атентати през „Юбилей 2015”. Обстановката се следи внимателно и по нея работи създадена за целта оперативна група. До момента няма конкретни сигнали за тревога, нито пък специфични данни за евентуални терористични актове, които да са постъпили от разузнаванията на съюзническите страни. По-скоро е вярно, че терористичните рискове около голямото събитие са тясно свързани с логистичните проблеми на Рим”, гласи цитираната в медиите оценка на службите за разузнаване и сигурност.

Запознати със случая споделиха за БТА, че около грандиозната международна проява, която ще привлече милиони поклонници и туристи, се заплита деликатна политическа игра. Според тях кметът Марино се е самопредложил на министерския съвет като „естествен” организатор на събитието извън пределите на Ватикана.

Това ще означава контрол върху допълнителните финансови и материални ресурси, както и укрепване на неговия имидж, накърнен от кризисната ситуация във Вечния град и от корупционните скандали, в които кметът не е лично замесен.

Кабинетът на премиера Матео Ренци е на друго становище, твърдят източниците, и залага на префекта на Рим Франко Габриели, който в качеството си на пълномощник на правителството отговаря за обществения ред и сигурност.

„Свещената година на милосърдието” бе обявена през април от папа Франциск. Тя ще започне на 8 декември с церемонията по отваряне на свещената врата на базиликата „Свети Петър”, която ще бъде тържествено затворена на 20 ноември 2016 г., слагайки символичния край на юбилея.

Източник: БТА