Искане за екстрадиция от Русия на Андрей Луговой поиска Британската прокуратура
Искане за екстрадиция от Русия на Андрей Луговой поиска Британската прокуратура / netinfo

Британската прокуратура внесе снощи във вътрешното министерство в Лондон досието с искането за екстрадиране от Русия на Андрей Луговой, заподозрян в убийството на бившия руски агент Александър Литвиненко, предадоха осведомителните агенции.

Представител на прокуратурата поясни, че искането е оформено съгласно Европейската конвенция за екстрадиция и съдържа заповед за арест на Луговой и подробен отчет на доказателствата по случая. Внасянето на тези документи във вътрешното министерство ще доведе до почти незабавното започване на съответните дипломатически процедури, посочват агенциите.

43-годишният британски гражданин Литвиненко почина през ноември 2006 г. в Лондон след отравяне с голяма доза от радиоактивния изотоп полоний-210. Наскоро прокуратурата във Великобритания обяви, че главен заподозрян е бизнесменът Андрей Луговой, също бивш агент на руските тайни служби. Москва заяви,

че няма да уважи британското искане за неговата екстрадиция и че той ще бъде съден от руски съд, ако за това има достатъчно доказателства.