Фермерският пазар в Стара Загора предизвика голям интерес
Фермерският пазар в Стара Загора предизвика голям интерес / Община Стара Загора

При голям интерес от страна на старозагорци премина първият, организиран от Община Стара Загора фермерски пазар, който ще се провежда всеки петък в отделението, предвидено за продажба на цветя, на централния градски пазар. Първите посетители извиха опашка пред витрината с продукти, произведени от козе мляко - сирене, кашкавал и кисело мляко. Голям интерес предизвика изобилието от ароматни подправки и билки. Дъхавият хляб, произведен с дива мая и пълнозърнесто брашно буквално изчезваше за минути от рафта. Не бяха подминавани белите вина, зехтин и студени био-чайове, както и различните био-зеленчуци и плодове, характерни за сезона.

Включиха се 6 от заявилите интерес 8 производители на собствена продукция на биохрани, както и на артикули, произведени в малки семейни фирми. От администрацията на пазара изискват всички участници във фермерския пазар да са био-сертифицирани или да бъдат регистрирани по наредба №26 за директни доставки на собствено производство. Това са малки семейни фирми от страната, предлагащи изцяло собствена продукция.

Началото е окуражаващо за идеята на кмета на Стара Загора Живко Тодоров да даде възможност за директен достъп на гражданите до храни с доказан произход. От общинската администрация имат готовност да предоставят възможност за ежедневни продажби на био- и фермерска продукция, стига да има заявен интерес.

Отделението в новия модерен общински пазар в града, предвидено за продажба на цветя, остана почти неизползвано, поради липса на необходимост у търговците. Очаква се, чрез фермерския пазар, това пространство да се осмисли и насити с полезна за гражданите дейност, както и все повече производители от страната да се включват в него.