Над 30 сигнала за наводнени сгради след обилния дъжд тази нощ
Над 30 сигнала за наводнени сгради след обилния дъжд тази нощ / © снимкa: Sofia Photo Agency

Над 30 сигнала от граждани са били подадени днес до обяд на телефон 112 за наводнени приземни етажи на обществени и частни сгради след обилния дъжд, паднал през нощта. 63 литра на кв.м за период от час и половина се изсипаха над Русе тази нощ. В някои части на града водата е била над половин метър.

Кметът на Община Русе Пламен Стоилов и директорът на дирекция „Управление при кризи“ Спасимир Димитров инспектират наводнените райони от малките часове на деня и организират отводняването. Приоритетно служители на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ отводнява пътища и обществени сгради. С най-голямата 3000-кубикова помпа се отводнява пътят към Свободна зона. Наводнени са приземните етажи на сградата на НАП и на Центъра за настаняване от семеен тип на ул. „Котовск“.

Екипи на почистващата фирма „РПС“ се отзоваха на местата, където имаше проблем с оттичането на водата, а в момента почистват шахтите и калта по улиците.

„Количеството дъжд, което падна през нощта, е голямо и канализационната система не е в състояние да го поеме. Не сме спирали да работим по сигналите на гражданите и вече обстановката е овладяна. Нямаме населени места без ток към момента“, заяви кметът Пламен Стоилов.

Точно преди две години, на 30 юли, в Русе се изляха 85 литра дъжд на кв.м., но за по-кратък период от време.