11 000 първокласници получават еднократна помощ
11 000 първокласници получават еднократна помощ / Дарик-Благоевград, архив

Семействата на близо 11 хиляди първокласници вече са одобрени за получаване на еднократната помощ за записване в първи клас в държавно или общинско училище.

Социалните са отказали помощта на 54 семейства, а над 5000 молби са в процес на разглеждане. До същата дата са подадени молби за отпускане на енергийна целева помощ от близо 112 хиляди души. За 29 хиляди от тях вече са издадени заповеди.

Помощта за първокласници през тази година е в размер на 250 лева.

Право на нея имат семействата на деца, записани в държавно или общинско училище, като условието е месечният доход на член от домакинството да не надвишава 350 лева.

Целта на помощта е да бъдат покрити част от разходите в началото на учебната година. Молбите за нея ще се приемат до края на септември.

Ако детето не постъпи в първи клас, родителите трябва да възстановят получената помощ. През миналата учебна година държавата подпомогна семействата на над 47 хиляди първокласници.

По отношение на помощта за отопление, тя се полага за петте месеца на отоплителния сезон 2015-2016. Общата сума е 361 лева, като изплащането й става на няколко транша. Така парите за ноември и декември се изплащат през месеца, следващ месеца на издаване на заповедта. До края на януари се превежда остатъкът от сумата.

С втория транш ще се компенсират промени, ако има нови цени на тока. През миналата зима помощта е била отпусната на 255 хиляди домакинства. Крайният срок за кандидатстване е 31-ви октомври.