Световната седмица на кърменето 1-7 август
Световната седмица на кърменето 1-7 август / Дарик,архив

РЗИ-Кюстендил ежегодно отразява Световната седмица на кърменето с различни инициативи и партньори.
През тази година от РЗИ проведе беседа и презентация на тема „Кърменето-най-добър избор за хранене на бебето. Митове и грешки за неуспешно кърмене. Захранване на кърмачето" в читалище „Васил Левски", кв. Изток, в Кюстендил с настоящи и бъдещи майки;Същата беседа се проведе и в МБАЛ „Св.Иван Рилски" град Дупница.
На 06.08.2015г. от 10.00ч. провеждане на беседа и презентация на тема „Кърменето-най-добър избор за хранене на бебето. Митове и грешки за неуспешно кърмене" в Община Бобов дол с настоящи и бъдещи майки.
Предоставяне здравно-образователни материали на участниците.

Началото на Световната седмица на кърменето (ССК) е поставено през 1992 година. Създадена е от организацията Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето с цел възраждане и възстановяване на практиките за кърмене. Организацията определя и темата на седмицата, която всяка година е различна. Тази година темата на Световната седмица на кърменето е „Кърмене и работа? Възможно е!". С това мото се поставя акцент върху възможността на жените да съвместяват кърменето с работата. Важно е всички жени, независимо дали работят в представителна среда, в неформална обстановка или от дома си, да получат подкрепа, за да могат едновременно с изпълняването на професионалните си задължения да упражнят както своето право да кърмят, така и правото на бебето да бъде хранено с майчино мляко.
Тазгодишната кампания е своеобразно продължение на темата на ССК от 1993г., когато фокусът е върху превръщането на работното място в пространство, подходящо за майките и съответстващо на техните потребности. За изминалите години от тогава в световен мащаб е направена промяна в Конвенция 183 за Защита на майчинството на Международната организация.
Световната седмица на кърменето се отразява ежегодно и в България от 2004 година.
България е сред страните, които могат да се похвалят с добри практики - жените имат право на обезщетение по майчинство до навършване на две години на детето, като за първите 410 дни, които започват 45 дни преди предполагаемата дата на раждането, майката получава 90% от работната си заплата.
И все пак има много причини, поради които една жена може да продължи да работи и веднага след раждането на детето. Някои поради икономическа принуда, други - защото обичат работата си и искат да не спират да я упражняват, трети, защото работят в динамична сфера и се страхуват да не изостанат от колегите си. Всички тези жени трябва да имат възможност да кърмят или да предоставят на децата си кърма.
В момента Кодексът на труда позволява в своя чл. 166 кърмещата жена да ползва отпуск от два часа дневно до навършване на 8 месеца на детето и на 1 час дневно след това. За близнаците часовете са 3 до навършване на 8 месеца и два часа след това. Добра възможност е създаването на стаи за кърмене във фирмите, които имат капацитет за това, за да могат майките спокойно да изцеждат своето мляко или пък да кърмят своите деца.
Важно е работодателите да знаят, че кърменето има дълготрайни ползи за здравето на майката и на бебето й, което означава по-малко болнични листове; то изгражда близост между майката и бебето, което означава по-спокойни и щастливи служителки. Те могат да използват този ресурс в своя полза.
От значение е и обществената подкрепа за кърмещите жени, която би им позволила да изпълняват своите служебни задължения, без да престават да кърмят. Наличието на стаи за кърмене в обществените институции например би дало повече възможности на майката да изпълнява както служебни, така и лични или семейни ангажименти, като по този начин кърменето (а и майчинството) няма да бъдат приемани като период, който понижава качеството на живот на жените.
Кърменето осигурява идеална храна за кърмачета и допринася за техния здравословен растеж и развитие, освен това създава изключително близка връзка между майката и бебето, стимулира психическото и интелектуалното развитие на детето.