Храм „Преображение Господне” става на 250 години
Храм „Преображение Господне” става на 250 години / centralplaza-pomorie

Тази година Поморие отбелязва 250 години от освещаването на църквата „Преображение Господне" - най-дълголетният действащ храм по цялото българско Черноморие.
Честванията ще започнат на 5 август с литийно шествие от храм „Преображение Господне" до площада пред НЧ „Просвета 1888", в чиято зала от 20.00 часа ще бъде изнесен празничен юбилеен спектакъл. По случай храмовия празник, от 9 ч. на следващия ден, Негово Високо Преосвещенство Сливенският Митрополит Йоаникий ще отслужи архиерейска света литургия за здраве и благополучие на всички жители и гости на Поморие.
Юбилейните празници ще се проведат в рамките на два поредни дни и ще преминат под патронажа на Вицепрезидента на Република България Маргарита Попова.
Първото светилище на това място датира от девети век, но през 1760 година е разрушено и напълно изравнено със земята. Благодарение на усилията и вярата на местните жители три години по-късно започва нов градеж. През 1765 г. на мястото на предишната малка църква е окончателно издигнат и осветен храмът „Преображение Господне".
Оригиналната архитектура и богатата вътрешна украса правят сградата неповторима, но уникалността й е подсилена от факта, че това е единствена църква в целия християнски свят без олтарна абсида.
Община Поморие и църковното настоятелство на храм „Преображение Господне" канят всички жители и гости на града да почетат празника и да се докоснат до един от паметниците на изкуството с национално значение - първа степен.