Телефонните измами зачестяват, не се доверявайте, призоваха от полицията
Телефонните измами зачестяват, не се доверявайте, призоваха от полицията / снимка: sxc.hu

На 30 юли три възрастни жени сигнализирали в полицията в  Габрово, че са станали жертва на телефонни измами.

Престъпленията са извършени на 29-ти и на 30-ти юли по различни, но добре познати сценарии – за пострадал близък, който се нуждае от средства за лечение и за капаро при покупка на климатици.

В един от случаите измамниците представили сценарий с нов елемент – според „племенника“, който се обадил и помолил за услуга, поисканите пари били необходими за купуване на документи за участие в търг.

Мнимият роднина обяснил, че има намерение да участва в търг, но за да не пропусне срока за записване, трябва спешно да внесе определена сума.

За да помогне на своя „близък“, възрастната жена предала 5000 лв. на „куриер“, с когото се срещнала близо до дома си. В другите два случая потърпевшите предали на непознати мъже съответно 1200 лв. и 1600 лв.

От полицията отново призовават гражданите да не се доверяват на съмнителни обаждания.  Не се съгласявайте да давате пари на непознат по никакъв повод и задължително търсете връзка със своите роднини.

В повечето случаи измамниците предоставят телефонен номер за контакт с „представител“ на магазина, от който ще бъдат купени климатици, или за контакт с „лекар“, в случаите, когато става въпрос за пострадал близък.

Не се доверявайте! Затворете телефона, дори ако отсрещната страна да настоява да останете на линия. Прекъснете връзката и веднага се обадете на някой близък, с когото да споделите в каква ситуация сте попаднали. Позвънете незабавно на тел. 112.

Потърсете помощ от полицията преди да сте предприели каквито и да било действия по предаване на поисканата сума на непознати лица.