Спад на престъпността в Сливенско
Спад на престъпността в Сливенско / Дарик Сливен, Архив

С 16,2% са намалели регистрираните престъпления в област Сливен през първитие шест месеца на годината.  Запазва се структурата на криминалната престъпност. Отчетен е спад с 9.2% на престъпленията против собствеността и спад с 12% при кражбите. Това сочат данните от отчета на ОДМВР Сливен.

Разкрити са всички тежки криминални престъпления, с широк обществен отзвук. Анализите показват още, че има увеличение с повече от 8 пункта на процента на разкриваемост на регистрираните през периода престъпления. Разкриваемостта на икономическите престъпления бележи ръст с 8.4 пункта спрямо аналогичния период на 2014г. Няма промяна в структурата на престъпността на територията, обслужвана от  полицията.

Криминалната престъпност на територията на област Сливен представлява 91% от общо регистрираната престъпност. При съпоставяне на данните от първата половина на 2015г. спрямо същия период на 2014г. се установява спад на заявената престъпност - ↓14%, спад на регистрираната престъпност - ↓18%, ръст на процента на разкриваемост – с ↑6 пункта и ръст на процента на разкриваемост с допълнително разкритите - с ↑9 пункта.

Налице е стабилитет по отношение на броя на общо разкритите престъпления – 863 спрямо 860, което на база регистрирания спад на престъпността на територията на област Сливен показва повишаване на нивото на работа по предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления.

В структурата на престъпността, основен дял заемат престъпленията против собствеността на гражданите.