Студенти по медицина издигнаха кула на добрите пожелания
Студенти по медицина издигнаха кула на добрите пожелания / DarikNews.bg

Студенти по медицина издигнаха кула на добрите пожелания пред сградата на общината във В. Търново. Под звуците на "Болеро" младежите подредиха една върху друга картотени кутии с изписани върху тях послания, насочени към към позитивното и доброто. Върху кутиите личаха пожеланията: "Вярвай в силата на своята доброта", "Животът се създава с обич", "Бъдещето зависи от нас". На върха на кулата студентите поставиха посланието "Обичай себе си, обичай другите, бъди благословен!".

Арт инсталацията остана за половин час пред общината и бе организирана в рамките на обучение по застъпничество на студенти от ромски произход, обучаващи се в медицинските университети и колежи в цялата страна. Лагерът се проведе във В. Тръново за седма поредна година по инициатива на Център "Амалипе". В обучението участват над 30 младежи като част от Програмата за подкрепа на роми – студенти по медицина, координирана от Институт „Отворено общество”. Те се занимават с проблемите в сферата на ромската интеграция, здравеопазването и здравната реформа като цяло и ще изразят своята позиция по проблемните въпроси.

Като заключителна част на обучението днес в общината се провежда студентска кръгла маса „Предизвикателства пред здравната реформа в малките населени места”. На форума участниците ще представят наблюденията си от теренната работа и ще отправят конкретни предложения за подобряване на достъпа до здравни услуги на уязвимите малцинства, повишаване на качеството на здравеопазване в малките населени места, както и идеи за цялостно подобряване на условията на живот в ромските квартали и в селските райони.

Тази вечер от 18,30 ч. в салона на читалище "Искра" студентите ще представят кратки театрални постановки, които са подготвили в рамките на обучението, на социално значими и здравни теми.