138 години от боевете за Стара Загора
138 години от боевете за Стара Загора / Община Стара Загора

С общоградски ритуал бе отбелязана 138-та годишнина от боевете за защита на Стара Загора по време на Руско-турската война през 1877 - 1878 г. Пред Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора" венци и цветя положиха зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, председателят на Общинския съвет Емил Христов, представители на държавната власт, общински съветници, младежки организации, политически партии и граждани.

В програмата за отдаване на почит към загиналите за Стара Загора се включиха почетен караул от Втора тунджанска механизирана бригада, военният духов оркестър, църковен хор „Йоан Дамаскин". Тематично авторско есе рецитира старозагорката Кристияна Стоянова.

Честването на годишнината от сраженията продължава с ритуали за поднасяне на цветя пред исторически емблематичните места в Старозагорско - „Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин", „Мавзолей - костница „19 юлий 1877г", „Паметник на загиналите в Джуранлийския бой от 1877г.". Гражданите отдадоха почит и пред „Паметник на защитниците на Стара Загора - 19 юлий,1877г., намиращ се в централния парк на града „Пети октомври", както и пред „Паметник на загиналите във войните старозагорци" в парк „Александър Стамболийски".