Световна седмица на кърменето отбелязват и във В. Търново
Световна седмица на кърменето отбелязват и във В. Търново / DarikNews.bg, архив

Световна седмица на кърменето ще се проведе от 1 до 7 август. Тази година тя ще бъде под надслов „Кърмене и работа? Възможно е!“, с което се поставя акцент върху възможността на жените да съвместяват кърменето с работата. Важно е всички жени, независимо дали работят във формална или неформална среда, или от дома си, да получат подкрепа, за да могат едновременно с изпълнението на професионалните си задължения да упражнят, както своето право да кърмят, така и правото на бебето да бъде хранено с майчино мляко.

Тази година Световната седмица за кърменето се отбелязва с редица събития в различни градове на страната, организирани от Регионалните здравни инспекции, Алианса на българските акушерки,  Ла Лече Лига България, Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“ и други организации, работещи активно за защита на кърменето.

Във Велико Търново инициативите ща започват на 3 август с консултации по кърмене в парк „Дружба”. Те ще текат от 9:00 до 13:00 часа в централната алея, вход от към училище „Патриарх Евтимий“. На 4 август от 10:30 часа в Арбанаси ще се проведат брънч за бебета и майки и дискусия на тема „Кърмене и работа“. На 5 август от 9:00 до 13:00 часа отново ще има консултации по кърмене в паровете "Дружба" и "Колю Фичето". На 7 август те ще продължат в парк „Картала“ (Боровата гора), алеята с чешмичката.