Предоставиха терен на ЦСМП, в замяна община Кюстендил ще иска сградата на бившето психиатрично
Предоставиха терен на ЦСМП, в замяна община Кюстендил ще иска сградата на бившето психиатрично / Дарик,архив

Нов „Спешен център" ще бъде изграден в Кюстендил. За тази цел на последното заседание на Общински съвет- Кюстендил бе разгледана докладна записка, касаеща безвъзмездно прехвърляне правото на собственост върху недвижим имот в полза на Центъра за спешна медицинска помощ в града. Внесената докладна записка бе във връзка с писмо, изпратено от министъра на здравеопазването до областния управител в Кюстендил, относно изпълнението на голям проект по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. Проектът е на министерството и е свързан с обновяване и модернизация на сградния фонд и оборудването в системата на спешната помощ на територията на цялата страна. Община Кюстендил предлага терен, който се намира в кв. „Капията".

„Всъщност прехвърлянето на терена няма да бъде съвсем безвъзмездно. Ще поискаме от министерството да ни бъде прехвърлен имота на бившата психиатрия, който се намира до хотел Кюстендил. Този имот е в много лошо състояние и трябва да бъде обезопасен. Той ще може да ни помогне и за бъдещи инвестиции там", заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов.
„Аз се питам, защо трябва Спешен център да се мести извън болницата? Това да не е някакво неразбирателство между шефовете  на Спешен център и болницата.За първи път чувам Спешния център да бъде извън болница", каза общинският съветник Димитър Хаджийски.
„Всички трябва да направим разлика между Спешен център и Спешно отделение. Последното е към болницата, а Спешен център е отделна институция. Нейната функция е да преглежда болните по домовете, диагностицирането им на първо ниво и транспортирането им до лечебно заведение. Така, че не е проблем Спешният център да се намира на друго място различно от болницата", обясни общинският съветник д-р Лилия Чингарска. Думите й бяха подкрепени и от д-р Валери Томов.