Скъпият ток е 91% във фактурата на потребителите
Скъпият ток е 91% във фактурата на потребителите / Thinkstock/Getty Images
Скъпият ток е 91% във фактурата на потребителите
81224
Скъпият ток е 91% във фактурата на потребителите
  • Скъпият ток е 91% във фактурата на потребителите

91% процента е скъпият ток във фактурата на българския битов потребител.

Това са част от заключенията в доклада на Комисията за проверка на финансовото състояние на енергетиката. Председателят на Комисията Валери Симеонов обясни, че в миналия регулаторен период 2014-2015 скъпият ток е възлизал на 86%, а евтиният - съответно на 14. Тендецията за предстоящия регулаторен период от 1 август е скъпият ток да се увеличи на 91%.

Симеонов обясни, че таксата „задължение към обществото" възлиза на около 40% от цената на тока. В самата цена влизат дългосрочните договори с американските централи Марица 1 и 3, ВЕИ-тата и когенерациите.

Цената на тока, която се определя всяка година в нов регулаторен период, се формира на базата на квоти за изкупуване на електричическа енергия. За миналия регулаторен период 86 процента е бил токът от най-скъпите източници на електрическа енергия - американските централи, ВЕИ-тата и когенерациите.

За сметка на това, в оставащите 14 процента са най-евтините и държавните източници - ВЕЦ-вете към НЕК, АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица изток 2. Валери Симеонов обясни тенденциите за предстоящия период:

„Положението се влошава още повече, от гледна точка на участието на по-скъпата електроенергия - тя е отишла от 86 на 91%. И вижте колко е намалял делът на евтините държавни източници на електроенергия, които са общо 9%. Това се дължи на едни неблагоприятни тенденции, заради задължението на държавата да изкупува тази електроенергия, която законът е определил като стойност, включваща възстановяване на първоначалните инвестиции, както и разходите на съответния производител".

Така резултатът, по думите на Сименов, е, че НЕК купува скъпия ток и продава на по-ниската цена, определена от КЕВР за битовите потребители и бизнеса. Сметката му е, че 2 милиарда и 900 милиона лева са надвзети от двете централи. Председателят на Комисията допълни, че съответните нарушения на ВЕИ-тата, установени от проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция, и други, отразени в доклада, са подадени към прокуратурата.