Хасковска област ще си партнира с полски регион за производство на кисело мляко
Хасковска област ще си партнира с полски регион за производство на кисело мляко / Dariknews.bg, архив

Областният управител на Хасково Добри Беливанов е предложил партньорство на междурегионално ниво на Подласка област в Полша, съобщиха от областната администрация. Той е изпратил писмо до колегата Анджей Майер, с което предлога установяването на преки партньорски връзки на междурегионално ниво между двете области. Предложението за партньорство е вследствие на писмо от посланика на България в Полша Василий Такев. Той е информирал Беливанов за проявен интерес от областния управител на Подласка област, председателя на областното им събрание и кмета на областния център град Бялисток за разширяване и задълбочаване връзките и взаимното сътрудничество на Подласко воеводство с български партньори. Това е станало на проведени срещи на българския дипломат с полските държавници, на които конкретно е визирана Хасковска област.

Полша е най-големият в последно време бенифициент по програмите и фондовете на ЕС. Хасково и областта, при едно бъдещо партньорство, ще могат да се възползват от сериозния и работещ опит на Бялисток в ползването на средствата от европейските фондове, и по-конкретно от програмата "Източна Полша“.

Взаимното сътрудничество може да бъде в различни сфери, например за коопериране в производството на кисело мляко на основата на български щамове (Подласка област е с 42 % дял от националната преработка на мляко), активиране на общуването между търговските палати и развитие на сътрудничеството в областта на културата. Най-големият ежегоден международен фолклорен фестивал на Полша е именно в Бялисток. Градът е и голям университетски център, водещ в обучението и научната работа в областта на медицината, спорта и науката.