Общината започна изплащането на дължимата субсидия на търновския театър
Общината започна изплащането на дължимата субсидия на търновския театър / снимка: DarikNews.bg, архив

Общината започна изплащането на дължимата субсидия на търновския театър, информира кметът Даниел Панов по време на заседание на Общинския съвет. Градоначалникът посочи, че финансовият ангажимент е в размер на 86 400 лв. годишно, като за изпълнението му е необходимо предварителното сключване на договор с Министерството на културата, като основание за изплащането на средствата. Документът е подписан с голямо забавяне от страна на ведомството на 25 юни. „Към момента са преведени два транша- за месеците януари и февруари по 7 200 лв. или общо 14 400 лв. Средствата за дофинансирането на театъра са осигурени от бюджета на Общината и ще бъдат своевременно изплатени”, увери кметът.

Изнасянето на информацията бе по повод питане на общинския съветник от АБВ Николай Илчев, който изрази дълбока загриженост за финансовото състояние на МДТ „Константин Кисимов”. „Изнесената информация в публичното пространство е изключително притеснителна, а Общината и Общинският съвет трябва да подадат ръка на една от най- знаковите културни институции в региона. Следва да се направи спешен анализ на състоянието на театъра не само като работодател и работно място на десетки търновски артисти, но и по отношението на посочените проблеми, свързани с мястото и ролята на МДТ в културния календар на Общината”, каза местният парламентарист.

Той настоя да получи отговори какъв е финансовият ангажимент на местната администрация към театъра и в каква част е изпълнен, дали е включен МДТ в културния календар на Общината и при какви условия, предвидени ли са проекти, в които да бъде включен храма на Мелпомена и готова ли е Общината да съдейства на театъра в диалога с Министерството на културата.

В отговор кметът Даниел Панов категорично заяви, че съдбата на МДТ „Константин Кисимов” в никакъв случай не е безразлична на местната администрация и се поддържа активен диалог с ръководството. „В опит да подпомогнем неговата работа през ноември миналата година осигурихме безплатни нощувки за австрийския диригент Ронен Нисан. В края на януари пък съдействахме за отстраняването на авария в отоплителната система на театъра и предоставихме за ползване без наем залата на ДКС „Васил Левски”.Съществува и постоянен, позитивен диалог с директора на театъра и ръководствата на трите синдиката там”, посочи като пример Даниел Панов.

По отношение на въпроса присъства ли МДТ в културния календар на Общината, градоначалникът информира, че през последните години са реализирани редица значими събития на сцената на театъра, сред които Австрийските музикални седмици, а по програма „Класическо лято” тази година ще се проведат Летните театрално- музикални вечери „Под звездите”, за които безвъзмездно ще бъде предоставен за ползване Летният театър. МДТ е включен и в програмата за честванията на 830- годишнината от въстанието на Асен и Петър със спектакъла „Асеневци”, за който ще заплати 5 000 лв. По думите на градоначалника много артисти от театъра често се ангажират в честването на знакови годишнини и исторически възстановки. Кметът посочи категорично, че са предвидени и конкретни мерки за преимущественото използване на капацитета и възможностите на МДТ пред други конкурентни институции.

„Прави впечатление сравнително малкият брой заглавия на постановки, които МДТ реализира на търновска сцена- 38 спектакъла до 31 юли тази година, от които четири театрални заглавия, пет оперети и три концерта. Премиерите за тази година са общо три за двата отдела. Предвид методиката на финансиране, театърът е заинтересуван да „произвежда и продава” повече, по- нова и по- атрактивна продукция. Такава е политиката, такъв е мениджмънтът, който са избрали ръководството на МДТ и Министерството на културата като негов принципал”, каза градоначалникът. Той добави, че търновската публика обича театъра, оперите и оперетите и когато нейните интереси не бъдат задоволени  запълват тази празнота с гастролиращите трупи.

„Община Велико Търново, въпреки многобройните възможности, никога не е канила конкурентни постановки точно от лоялност и в защита на интересите на местния театър. В същото време не разполагаме със законов механизъм да спрем гостуването на театрални формации, които заплащат наем и сами организират турнетата си. Общината чрез ДКС „Васил Левски” бе организатор и домакин на няколко балетни и оперни постановки, тече и фестивалът „Сцена на вековете”, но МДТ през този сезон няма оперни и балетни заглавия в своята програма и това не е конкурентна дейност”, каза още Даниел Панов и подчерта, че местната администрация не може да носи отговорност за мениджмънта, финансовите и кадрови решение на ръководството.

Градоначалникът изрази и недоумение защо директорът на театъра не е правил постъпки за постигане на енергийна ефективност на сградата.