Общинските съветници помогнаха на завлечени от строителна фирма търновци
Общинските съветници помогнаха на завлечени от строителна фирма търновци / снимка: DarikNews.bg, архив

Общинските съветници помогнаха на завлечени от строителна фирма търновци. Става дума за казус, който тормози над 60 семейства от началото на 2006 год. „Нашата сага започна когато фирма „Булмекс” започна да строи жилищен блок на ул. „Димитър Буйнозов”. Тогава фирмата се ползваше с добро име и поради прекрасната панорама и локация апартаментите бяха разпродадени бързо. Почти всички платиха на 100% на зелено”, припомни случаят Мила Милчева, представител на етажната собственост.

Цялото строителство е вървяло нормално, но всичко се сринало след като сградата получила Акт 14. Собствениците на фирмата започнали да се крият, да не си вдигат телефоните, изнесли се от офиса си, а малцината успели да се свържат с тях получавали уверението, че всичко върви по план. Реално обаче строителството е било спряно, фирмата е обявена в несъстоятелност, а пред нейната врата се извила опашка от кредитори. Тогава започнало и ходенето по мъките на собствениците на апартаментите, които се обединили, за да търсят решение на проблема.

„Единственото решение за нас е да наемем строител, който да надстрои два етажа на този блок, да продаде апартаментите и за сметка на това да ни завърши блока. Двата варианта са или получаваме заветните 25 гласа на общинските съветници, или Велико Търново се сдобива с поредния опасен недовършен строеж, който ще се превърне в свърталище на клошари и наркомани”, посочи Мила Милчева. Тя подчерта, че зад цялата сага се крият много разбити човешки съдби- един човек починал от нерви, двама получили инфаркт, а едно семейство се развело. Редица собственици пък изнемогват, тъй като плащат наем на квартира и непосилен ипотечен кредит.

Драмата на 60 търновски семейства стана повод за дебати, които бяха прекратени по предложение на Петко Тюфекчиев от БСП. Казусът обедини всички съветници- 29 гласуваха „за”. Само Лидия Прокопова даде отрицателен вот, като се мотивира, че само при това положение може да си изкаже мнението.