20% от жертвите на трафик на хора са деца
20% от жертвите на трафик на хора са деца / Guliver/Getty Images

20% от хората, станали жертва на трафик са деца. Това заяви секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова, след проведена Кръгла маса между представители на местната и националната комисия, полиция, социални работници и ДАНС по повод Международния ден за борба с трафика на хора.

По думите й, най-често целта на трафика на хора е сексуална експлоатация, а все повече нарастват и случаите на трафик за трудова експлоатация.

„Все по-често жертва на трафик стават не само жени, но и мъже и дори момчета между 14 и 18 години“, отбеляза Камелия Димитрова.

Тя посочи, че най-често жертви на трафикантите стават слабо образовани хора, които са изпаднали в тежко финансово състояние.

Между 500 и 550 са регистрираните жертви на трафик на хора в цялата страна pd 2014-та година, като тази тенденция се запазва през годините, каза още Димитрова.

Тя бе категорична, че трябва да се положат усилия в работата по превенцията на тази порочна практика. Работата на местно ниво в тази насока е стартирана с изграждането на Младежки център в който да се провеждат неформални обучения и информационни срещи  с младежи, попадащи във високорисковите групи.