Първанов: Включването на ДПС във важни моменти укрепва управлението
Първанов: Включването на ДПС във важни моменти укрепва управлението / БГНЕС
Първанов: Включването на ДПС във важни моменти укрепва управлението
81219
Първанов: Включването на ДПС във важни моменти укрепва управлението
  • Първанов: Включването на ДПС във важни моменти укрепва управлението

Управлението е по-скоро стабилно, отколкото успешно. Така лидерът на политическа партия АБВ Георги Първанов обобщи изминалите няколко месеца от политическия сезон.

„Бих казал, че управлението е по-стабилно, отколкото преди 6 месеца. Това, че Реформаторския блок периодично заплашва, за да извлече една или друга изгода, ми е добре познато. Винаги съм гледал с насмешка на тези опити на колегите от дясно. Няма да разпаднат мнозинството. Виждам, че има едно засилено общуване между реформаторите и ДПС", добави Първанов. Като пример той посочи постигнатото по отношение на правосъдната реформа.

„Включването на елемента ДПС в управлението, с подкрепа във важни моменти, не само политики, но и кадрови решения, по-скоро укрепва", добави лидерът на АБВ.

Той посочи още, че намира за недопустим начина, по който парламентът отхвърли всички направени предложения, свързани с първите два въпроса за референдума. Очевидно има политически сили, които не искат да има пряка демокрация, не искат да се утвърждава системата на референдумите, категоричен е Първанов: „Смятам за разумно на един определен етап, когато има достатъчно убедително конституционно мнозинство, да се направи една промяна, за която отдавна настоявам - още във времето, когато бях държавен глава. Правото на президента пряко да предизвиква референдум не да се обръща към парламента, да го моли, да чака депутатите да одобряват, да редактират. Настоявам за това предложение, независимо от това кой е държавният глава. Държа си на една моя стара друга идея - ако референдумът не успее, президентът е морално длъжен да подаде оставка в един такъв случай, защото това е един своеобразен вот на недоверие към него".

Парламентът гласува окончателно пенсионната реформа на Калфин

Георги Първанов коментира и работата на вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин, излъчен от АБВ. Лидерът на партията посочи, че имат самочувствието, че са изпратили в Министерски съвет най-добрият министър, направил пенсионната реформа, която по думите на Първанов е чакана с десетилетия.