Решено: Паметникът на Тервел ще бъде на терена зад Универсалния магазин
Решено: Паметникът на Тервел ще бъде на терена зад Универсалния магазин / DarikNews.bg, архив

Близо час общинските съветници дебатираха по въпроса къде да бъде издигнат паметника на великия български владетел Тервел.

Мястото на монумента да бъде на терена на стария съвет, зад Универсалния магазин, източно от парк „5-ти октомври", е предложението на кмета Живко Тодоров, подкрепено от работната група. Решението бе взето с гласовете на 36 заседатели, против него гласува Илия Златев от АБВ. Румен Димитров от Синята коалиция, Николинка Горова от ВМРО и Павел Хаджийски от ГЕРБ се въздържаха от мнение.

В началото на последното преди лятната ваканция заседание на местния парламент стана ясно, че предложението за паметника на Тервел се включва като допълнителна точка в дневния ред. От името на работната група Кристиан Петков от ВМРО информира за новото място, предложено от общинска администрация и подкрепено от четирима негови колеги в комисията. Документът е подписан с особено мнение от общинския съветник от БСП Сашко Лозанов, с мотивите, че в комисията няма квалифицирани специалисти, а на предишни срещи архитекти са предолжили паметникът да бъде издигнат в парк Заления клин. По време на разискванията стана ясно още, че идеята паметникът да се впише в историческия център на града, е подкрепена и от Експертния съвет по териториално устройство.

Теренът зад Универсалния магазин да се превърне в нов тип център в близост до пешеходната улица на Стара Загора, предвижда спечелилия конкурса за идеен проект екип на архитект Христомир Колев. Целта е, след като бъде съборена сградата на стария съвет, да се запази основната функция на пространството като напълно се съобрази с околните сгради и с цялостния облик на центъра на града. Именно на този терен да бъде издигнат паметника на Тервел решиха общинските съветници.

Предишното предложение за място на монумента- градинката срещу северния вход на Художествената галерия, за което работната комисия информира преди дни, не получи подкрепата на Регионалната колегия на Камарата на архитектите. "Предложението е абсурдно за всеки професионалист, тъй като мястото е случайно избрана точка без никаква градоустройствена обосновка", бяха част от мотивите на специалистите.