Борисов за реформаторите: Работата им в парламента е да си седят на столовете
Борисов за реформаторите: Работата им в парламента е да си седят на столовете / снимка: БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов се скара на Реформаторския блок заради отхвърлите два въпроса на референдума, които предложи президентът Росен Плевнелиев.

"Колегите от Реформаторския блок да се научат, че публично е хубаво да говорят, че са много големи демократи, но работата им в парламента е да си седят на столовете". Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от агенция „Фокус".

На въпрос какво ще се случи, ако Конституционният съд реши, че за промените е необходимо Велико Народно събрание или откаже произнасяне поради недопустимост, премиерът отговори: "Как мога аз да коментирам Конституционния съд? Какво да се случи? Въпросът не е към мен". "Ако кажа каквото и да е след един час ще кажете, че Борисов се меси в работата на Конституционния съд", допълни той.

Референдумът наесен - само с един въпрос

Във връзка с това дали президентът е бил бламиран, след като депутатите отхвърлиха два от трите въпросa за референдум, премиерът заяви: "Крайно разочарован съм, защото бяхме за трите въпроса. Единствената партия с най-много депутати, с най-много гласове е ГЕРБ". "Няма друга партия, която да е гласувала. Ако бяха другите партии целите, нямаше да се случи това, което стана в парламента. По време на здравната реформа Реформаторския блок едва събраха 4-5 депутати, вчера на реформата на Калфин - 10 души", обясни Борисов.

"Колегите от Реформаторския блок да се научат, че публично е хубаво да говорят, че са много големи демократи, но работата им в парламента е да си седят на столовете. Когато си планират пътуванията да знаят, че последните седмици се решават най-важните въпроси и трябва да са във залата. Омръзна ми всеки ден да ги натискам да стоят в залата, виждате какво се получава вечер. Изведнъж ГЕРБ е виновна за всичко", допълни премиерът.