Защитници на градски паркове в страната започват обща работа за законови промени
Защитници на градски паркове в страната започват обща работа за законови промени / DarikNews.bg, архив

За първи път групи за защита на зелените площи в различни градове започнаха обща работа за промени в Закона за устройство на територията. Целта е да се постигне възможност за по-лесно обжалване на планове за застрояване. Друга основна цел е спиране на масовото презастрояване на междублокови пространства и зелени площи.

В работната общност участват представители на групата за защита на Бедечка, сдружението „Варна диша", което брани Морската градина, групите, които протестират срещу скандалните планове за нов гребен канал и зоопарк в зелени площи в Пловдив, групи за защита на зелените площи в София и др. Инициативата е отворена към всякакви подобни групи в страната.
Дейността е в рамките на инициативата „Участие за природа". Идеята е на Българската фондация „Биоразнообразие", сдружението „За земята", информационната мрежа „Блулинк" и др.
В инициативата „Участие за природа" действат и представители на гражданската ивициатива срещу изграждането на депо за битови отпадъци близо до Ракитница.

В годините казуси като този с Бедечка или с Морската градина се превърнаха в символи на загубата на зелени пространства в градовете. В момента пък нашумява нов казус с варненския квартал „Чайка", който също е застрашен от загуба на междублокови пространства.