Сирия е скептична, че Турция наистина има воля да се бори срещу „Ислямска държава”
Сирия е скептична, че Турция наистина има воля да се бори срещу „Ислямска държава” / снимка: Guliver/Getty Images

Сирия изрази скептицизъм, че Турция наистина има воля да се бори срещу групировката „Ислямска държава”, в първата си официална реакция след бомбардировките на турската авиация по позиции на джихадистите, предаде АФП.

„По-добре късно, отколкото никога, но (човек може да се запита) дали обявените от Турция намерения да се бори срещу терористите от Даеш (арабски акроним на „Ислямска държава”), Фронта Ан Нусра и свързаните с Ал Кайда групировки са искрени”, заяви сирийското външно министерство в две писма до ООН.

В двете послания, изпратени до генералния секретар и Съвета за сигурност, министерството „отхвърля опитите на турския режим да се представя като жертва, която трябва да се защити, след като той допринася за подкрепата на тероризма”.

След атентата в град Суруч на 20 юли, в който бяха убити 32 души, турската армия бомбардира в петък и събота позиции на ИД в Сирия, което бе първото й активно участие в международната антиджихадистка коалиция. През последните дни обаче не се съобщава за турска военна акция срещу ИД, отбелязва АФП.

Анкара е бивш съюзник на режима на сирийския президент Башар Асад, но вече е на страната на сирийските бунтовници и настоява Асад да напусне властта. Турция е обвинявана от Дамаск, че е пуснала мнозина джихадисти и бунтовници да прекосят границата й към Сирия, припомня АФП.

Източник: БТА