Необходимо е подновяване на мирния процес на кюрдите с Турция
Необходимо е подновяване на мирния процес на кюрдите с Турция / снимка: Guliver/Getty Images

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер и президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани се съгласиха днес по телефона, че е необходимо подновяване на мирния процес с Турция, предаде АФП, като се позова на говорителка на Щайнмайер.

Двамата политици са постигнали това съгласие в момент, в който турската авиация от петък извършва удари срещу бази на кюрдските бунтовници. Щайнмайер и Барзани са се съгласили, че ескалация на ситуацията може само да е от полза за екстремистите, поясни говорителката на германския външен министър.

Изправена пред заплахи, Турция върви към коалиция между съперници

Сегашната ситуация е трудна, но продължаването на мирния процес е най-доброто възможно нещо за бъдещето на Турция, заяви говорителката на Щайнмайер в обобщение на телефонния разговор между него и Барзани, състоял се във вторник. Тя добави, че политическият директор на германското външно министерство ще посети Анкара, но датата не се уточнява. Там той ще разговаря с турския държавен секретар по външните работи.

Германският канцлер Ангела Меркел се обади в неделя на турския си колега Ахмет Давутоглу и го увери в подкрепата на Германия в борбата срещу тероризма, но го призова да продължи мирния процес с кюрдите.

В Турция нещата се промениха напълно след самоубийствения атентат на 20 юли в град Суруч близо до границата със Сирия. В нападението загинаха 32 души, сред които млади привърженици на кюрдската кауза. Атаката беше приписана на джихадистите от Ислямска държава.

Незабавно на нея реагира Кюрдската работническа партия (ПКК), която обвини турските власти, че дълго време са си затваряли очите и дори са насърчавали дейностите на джихадистите. Този атентат накара турската армия да бомбардира за първи път позиции на ИД в Сирия и това беше приветствано от САЩ. Но едновременно с това Турция извършва и всекидневни удари срещу бази на ПКК в Ирак.

Източник: БТА