Държавата дава 5 млн. лева за културните институти
Държавата дава 5 млн. лева за културните институти / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Театрите и културните институти в музикално-танцовото изкуство ще получат допълнителни 5 млн. лева. Средствата за разплащане на най-неотложните разходи на организации от театралното и музикално-танцовото изкуство, чрез преизчисление на полагащата се субсидия, се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходи и/или трансфери по централния бюджет.

От Министерски съвет съобщават, че средствата се отпускат поради невъзможност на  държавните театри, опери, филхармонии, балети и фолклорни ансамбли да осъществяват своята дейност. За някои от културните институти, разполагаемите средства недостигат дори за своевременно изплащане на трудовите възнаграждения.

С приемането на постановлението ще се постигне своевременно разплащане на заплатите и няма да се допусне нарастване на социално напрежение сред заетите в държавните културни институти.

Културни институции, значими за съответния регион в страната и такива в регионите със смесено население, ще бъдат съхранени, посочват още от Министерски съвет.