Шпигел: България е новата съкровищница на Гърция
Шпигел: България е новата съкровищница на Гърция / ThinkStock/Getty Images

За да защитят парите си от капиталовия контрол в родната си страна, гърците трябва единствено да изминат няколко километра до съседна България. Хиляди граждани на страната са отворили там свои сметки. Така започва статията на германското издание "Шпигел", посветена на това колко гърци заобикалят финансовите ограничения в родната си страна, като използват банковите услуги в България.

Някои бизнесмени не просто създават свои филиали в страната, но много от тях дори пренасят целия си бизнес в България. Строгите финансови ограничения в Гърция, които би трябвало да предотвратят масово изтичане на капитали, всъщност довеждат до масово напускане към най-бедната страна от ЕС, посочва още изданието.

За гръцките граждани е много лесно да отворят сметка в евро или в български левове. Те трябва само да отидат до някой от нашите филиали и да носят личната си карта или паспорта си", казва служителка в клон на банка в България. Тя потвърждава също така, че банката има много гръцки клиенти.

Статията цитира и Красен Станчев от българския Институт за пазарна икономика, според когото в рамките на шест години от началото на кризата в Гърция бизнесът от страната е инвестирал в България между 4,5 и 5 млрд. евро. Това предполага, че до 60 000 гърци са си отворили сметки в български банки за този период, се казва още в материала на "Шпигел".

В него се цитират и данни на българския търговски регистър, според които през 2014 година 11 500 бизнеси с гръцко участие са били активни в страната.

Източник: БГНЕС